pühapäev, 30. august 2009

Jäätis põldmarjadega


Jäätise tootmiseks on vaja sügavkülmikut, 5-6 munakollast, (vahu)koort (paar-kolm pakki), kondenspiima või piima ja suhkrut.

Munakollased klopid läbi (munavalgest teed midagi muud), koore lööd vahtu. Vahukoort tee umbes nii palju, kui sa jäätist jaksad ära süüa. Kui koor vahus, segad rebu hulka ning siis lisad kas topsi magusat kondenspiima või hoopis tunde ja maitse järgi piima + suhkrut. See viimane on meil katsetamata, aga kondenspiimaga on küll väga lihtne. Siis pole lisasuhkrut vajagi, natuke vaniljet vaid.

Kokkusegatu asetad külmakindlas nõus sügavkülma. Alguses tuleb iga poole tunni-tunni järel segamas-vahustamas käia. Valmis saab poole päevaga. Piimajäätise puhul tuleb vist rohkem segada - mida vähem koort, seda kindlamini tekivad jäätükid. Kondenspiimaga vahukoor on nii rammus, et jääd ei tekkinud üldse.

Põldmarjadega on siuke lugu, et tuleb sõita Zonienwoudi või mujale sobivasse paika, kus neid kasvab. Poest võib ka osta. Muidugi kõlbavad põldmarjade asemel maasikad, vaarikad, šokolaadi- või pähklitükid jne.

Olgu mainitud, et kondenspiima-idee sain Mari käes.