pühapäev, 20. september 2009

Munavalge-koorekook oliivide ja seentega


Jäätise tegemisest jääb üle peaaegu õlleklaasitäis munavalget, mida pole mõtet raisku lasta. Võib ka juhtuda, et üle jääb vahustamata koort. Tore, kui sellisel puhul sisaldab kapp jahu ja musti oliive. Eriti hea, kui külmikus on seeni. Kartul, sibul, küüslauk, paprika, tomat, basiilik, sool, pipar on samuti tervitatud. Teeme nii:

* Lööme munavalge vahtu. Lisame koore. Põhimõtteliselt võib koor ka vahus olla, ainult magustada ei tohi.
* Lisame nii palju jahu, et tainas saab ahjuküpsetise jaoks paras. Tihedam kui pannkoogitainas, peaaegu leivataigna moodi. Vajadusel parandame tulemust vee või näiteks oliivikonserviveega.
* Mina lõikusin taignasse mõned kartulid. Et läbi hästi küpseks, teeme õhukesed viilud.
* Kui käepärast on seeni (suvalisi praetavaid, kultuuršampinjon on mõistagi lihtsaim lahendus), siis hakime need. Suur sibul kuluks ka ära ning mõistagi küüslauku. Veel parem, kui majas leidub paprikat.
* Paneme panni tulele, valame sinna õli.
* Paneme ahju sooja.
* Kui õli on kuum, viskame hakitud seened pannile. Õli pritsib, ettevaatust! Laseme pisut praadida, kuni seentest hakkab vesi välja aurama. Siis viskame hakitud sibula, küüslaugud, paprika pannile. Ah jaa, tomati või paar võiks ka hulka visata. Olgem loomingulised.
* Pannipealne kraam ei tohi liiga ära kõrbeda. Eesmärk on saada praesem maitse. Sibul kuldpruuniks-kollaseks, mitte pruuniks-mustaks! Valmis. Pann tulelt ära, hetkeks jahtuma.
* Mustad oliivid võib ära hakkida või tervelt taignasse lisada. Eeldan, et tegu pole tooreste oliividega. Kivid võtke välja.
* Nüüd segame kõik koostisained kokku. Soola-pipart maitse järgi. Arvestagem, et sool ei lahutustu kohe päris ära; pipar seevastu kaotab küpsedes teravust.
* Küpsetuspaber ahjuvormi. Nii. Valame löga sisse, keerame ahju temperatuuri umbes 180 kraadi peale (ahjud on erinevud, tunne oma ahju!) ja paneme küpsetise ahju.

Valmimist kontrollime tunde järgi. Kui toas on tugev küpsetamise lõhn, hakkab asi valmis saama. Kui peal läheb tumedaks, tuleb kuumust langetada - või on valmis. Söögipulga võib sisse lüüa - kui ots on märg-plögane, siis on seest toores.

Ma purustasin koogi, tegelikult kahe koogi, kuna tainast sai palju, peale parmesanipuru. Kindlasti võib sisse toppida hakitud päikesekuivi tomateid, basiilikut, tilli. Maitseainete kasutus samuti vaba, roseepipar, karri, tüümian tulevad ideedena pähe.

Seeni ei pea panema. Praetud asju pigem võiks panna, tuleb sisukam maitse. Praetud asjadeta on maitse kergem. Munavalgete asemel sobivad hästi terved munad, ainult et millega te siis jäätist teete, kui kollased kooki lähevad?