neljapäev, 27. august 2009

Šokolaadimuffinid


Need on šokolaadimuffinid. Esimest korda julgesin teha nii tavalisi šokolaadimuffineid, et neis pole isegi šokolaadi sees. Sain selle mingist tõlkekokaraamatust nimega Muffinid ja funkisin natuke.

Tavalised:
125g võid
100g jahu (sinna sisse küpsetuspulbrit 1-2 tl ja kui tahad, siis soola. Oleneb kui korralik jahu on)
125g suhkrut (ei soovita nii palju kohe panna, esialgu pool ja hiljem maitse järgi juurde. Mina toppisin muidugi sisse ka vaniljesuhkrut, mis mulle viimasel ajal jubedalt meeldima on hakanud ja tavalist suhkrut panin alla poole nõutust.)
2 muna
2 sl piima (kui väga nätske jääb, siis rohkem)
3 supilusikat kakaod (ära sellega küll kokku hoia, suure kuhjaga ikka)

Või ja suhkur vahustada, kuni segu on kerge ja kohev. Lisa munad, piim, jahu, kakao. Vahusta (ehk sega) kuni tainas on ühtlane. Seda tainast võib rahus päris palju segada. Maitse järgi lisada koostisaineid, kui tekib tunne, et on vaja. Mina panin ka natuke kaneeli, sest ei ole olemas magusat asja kuhu minu arvates kaneel ei kuulu.

Jaga segu pabervormidesse, 190kraadisesse ahju ja 10-15 min olenevalt suurusest. Keskmistele on 10-12 kõige parem, muidu jäävad nii kuivad. Alati saab lusika/hambaorgi sisse lükata ja olukorda kontrollida selle külge jääva taina järgi.
PS. Need muffinid ei kerki eriti!

Sellised on juba väga head, aga mina muidugi kartsin, et kui nii lihtne, siis ei kõlba süüagi ja hakkasin leiutama.

Üks variant on toppida muffini sisse šokolaaditükk, mis seal ära sulab. Seda muffinit peaks pigem soojana sööma. Peale võib kookoshelbeid panna.

Teine variant on segada taina sisse väikseid šokolaaditükke ja teha keskele üks kiht nendest. Või siis teha keskele kookoshelbekiht või toppida neid hoopiski peale.
Mängida nende kahe ainega, väga hästi sobivad kokku.

Taigna sisse võib ka ainult kookoshelbeid segada. Kõige parem on segada muffinipaberi sees. Et paned ühe lusikatäie tainast pabervormi põhja, natuke kookoshelbeid peale ja siis hästi ettevaatlikult segad ühe korra. Vahepeale võib jälle teha kihi kookoshelvestest ja kõige peale ka pudistada. Otse kogu taina sisse segades ei jää nii hea.

Seda ma ei proovinud, aga võimalus on ka ju rosinaid sisse segada tainasse. Või kivita kuivatatud ploome. Umbes kõike võib tavalistesse muffinitesse segada! Samas ei tasuks väga kirjuks ajada, maksimum kaks erinevat lisandit. Pidada meeles, et nad on ülihead juba ilma lisanditeta.

Ülejäägid soovitan külmkappi toppida. Seismine teeb neile head.

(Ilusad pildid tegi Vahur)